Rust pakken kan nog niet zo makkelijk zijn

Per 1 januari werk ik volledig zelfstandig. Ontzettend leuk en toch ook een beetje spannend. Ik merkte in januari en februari dat mijn intentie om Set your mind tot een succes te maken begon te stromen. Het zaaien van de afgelopen jaren kon ik gaan oogsten. Heel fijn. Daarnaast was ik 2 opleidingen aan het doen, het was veel, maar allemaal zo leuk! Ik merkte wel dat ik af en toe moe was, maarja alles is leuk en dat moet toch energie geven?! Dus ook gewoon lekker doorgaan met 3 maal in de week sporten, want sporten is toch gezond...

Toen kondigde Mark Rutte de intelligente lock down aan. Hierdoor viel, zoals voor velen ook voor mij, veel werk weg. Je zou kunnen zeggen, "mooi moment om even wat rustiger aan te doen". Maarja ik moest natuurlijk deze tijd wel goed besteden, anders zou het zonde zijn. Dus lekker veel tijd in mijn opleiding, retreats organiseren voor het najaar en achterstallige klusjes. Herkenbaar?

Tot ik 3 weken geleden tot mijn besef kwam, dat ik mijn eigen grenzen aan het overschrijden was. Dit kan, bij mij in ieder geval, ook als ik te veel dingen doe die ik leuk vind. Ik merkte dit doordat het sporten niet meer zo gemakkelijk ging als voorheen. Dat op een gegeven moment mijn hoofd gewoon vol zit en dat ik meer ga snoepen. Weet jij jouw eigen drukte stempel? Weet jij wanneer je te ver gaat? Welke signalen er zijn?

Zodat je die kunt gaan gebruiken als waarschuwingssignaal om echt jouw rust te gaan pakken.

Ik kan het nog niet zo makkelijk blijven vinden om lief voor mezelf te zijn, om mezelf rust te gunnen. Ik ben ook echt maar een mens. Een mens wat nog steeds aan het leren is. Gelukkig wordt het wel iedere keer iets makkelijker.

En hoe doe jij dit nu? Nu de kinderen weer gedeeltelijk naar school mogen, durf jij jezelf nu eerst wat rust te gunnen? Rust te gunnen voordat je meteen gaat knallen? Ik ben benieuwd en hoor het graag van je. Liefs, Carla

Hoe gaat het met jou?

Durf jij te voelen wat je echt voelt?

In deze tijd, waar het corona virus iedere dag wel voorbij komt, merk ik dat mijn emoties alle kanten opgaan. De ene keer ben ik boos, verdrietig en angstig en het andere moment voel ik rust, vertrouwen en geloof ik dat deze tijd ergens goed voor is.

Wat ik merk is dat het belangrijk is om al deze emoties er te laten zijn. Want vooral "negatieve" emoties toelaten is belangrijk. Wegstoppen werkt niet, uiteindelijk komen die emoties altijd een keer terug en dan vaak 3x zo hard. Door emoties toe te laten gaan de moeilijke momenten ook sneller voorbij. Dus ik ben nieuwsgierig naar mijn emoties. Ik merk op dat ze er zijn, ik voel in mijn lijf waar ze zitten. Ik maak er bewust contact mee. Het kan even heftig zijn om echt te voelen, maar als ik het ruimte geef, dan komt er daarna ook weer ruimte vrij.

Wat mij helpt is om het mezelf te gunnen niet het maximale uit mezelf te halen iedere dag. Als ik even niets wil doen, dan laat ik dat mezelf toe. Ik luister naar mijn lijf, doe wat ik nodig heb. Daarnaast noem ik iedere dag minimaal 3 dingen op waarvoor ik dankbaar ben, dit geeft mij een fijn gevoel en word daar rustiger van.

Leef bewust en mediteer, dit kan je zeker helpen bij stress, angst en onzekerheid. Zorg goed voor jezelf en blijf gezond! Liefs, Carla

WTF is ankeren?

W.T.F. is ankeren?

In ons leven hebben we allemaal ankers. Je hoort een liedje op de radio, je ruikt de geur van een sigaar, je ziet een regenboog of rijdt in een specifieke straat en jouw gedachten denken meteen aan een bepaalde situatie. Er vindt een reactie plaats in jouw lichaam.

Je kan ook zelf ankers creëren om een gevoel wat jij vaker wilt voelen te kunnen oproepen. Denk bijvoorbeeld aan motivatie, kracht, motivatie en zelfvertrouwen. Ik gebruik dit in mijn coaching regelmatig.

Hoe dit werkt?

1.Kies een gevoel

2.Zorg dat je goed ontspant

3.Denk aan een moment/situatie waar jij een sterk gevoel had van het gevoel dat je wilt ankeren

4.Ga echt in dit moment zitten, maak het beeld groter, helderder, adem dit gevoel door je hele lichaam heen.

5.Zet dan jouw duim en wijsvinger op elkaar en hou het gevoel vast voor 10-15 sec.

6.Open dan je ogen en kijk even goed om je heen

7.Test het anker, zet je duim en je wijsvinger op elkaar en merk dat het gevoel wat je bij 1 hebt gekozen weer naar bovenkomt.


Het kan zijn dat je het anker nog niet sterk genoeg vindt, herhaal dan de stappen nogmaals om het gevoel wat je wilt ankeren op te roepen met een ander moment/situatie. Succes!

Het wordt steeds gekker ;)

Gisteren hebben meerdere mensen tegen mij gezegd; “Carla, ben je gek geworden?”. Gisteren zijn we namelijk met een klein groepje de Westeinder plassen in gegaan. We hebben namelijk “Koud water training” gekregen van Jolanda Burgers. De temperatuur van het water was ongeveer 10 graden en ja we zijn er allemaal in geweest.

Het begon voor mij bijna 5 jaar geleden met het volgen van een Mindfulness training. Ik wilde niet meer als een kip zonder kop rond rennen, ik wilde meer rust ervaren. Die training was voor mij de eerste grote stap van persoonlijke ontwikkeling. Na die training wist ik dat ik meer wilde. Ik wilde Mindfulness overbrengen op andere mensen, mensen moesten hier van weten. Daarom volgde daarna de Mindfulness trainersopleiding op het gebied van emotionele intelligentie. Het ging verder; daarna een opleiding tot Gelukscoach, cursussen op het gebied van EFT, NLP, etc. Allemaal opleidingen gericht op het vergroten van persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling stopt niet als je er eenmaal mee begonnen bent! Ik kan me bijna niet meer voorstellen dat ik mijn leven leefde als een struisvogel. Dat ik mijn kop in het zand stak.. Nu neem ik mijn eigen verantwoording. Of het leven er makkelijker op wordt weet ik nog niet, ik weet wel dat ik meer geniet. Ik kan meer stil staan, dankbaar zijn voor waar ik nu ben en met wie. Mijn comfortzone wordt iedere week wel een keer gestretcht. Zoals gisteren bijvoorbeeld. Het is zo bijzonder om weerstand te ervaren en iets dan toch te doen. Daarna voel je je krachtig en dit gevoel is zo fijn, dat kan ik iedereen aanraden.

Wat ga jij deze week doen om jouw comfortzone iets te stretchen? Ik gun je deze stap!

Waarom zou ik?

In het dagelijks leven hebben we veel te doen. De dagen vliegen voorbij, de weken vliegen voorbij. Vaak leven we ergens naar toe. Dit kan zijn naar het weekend of naar een vakantie, noem maar op. Hoe fijn zou het zijn als je uit kan kijken naar iedere dag?

Jouw manier van denken heeft veel invloed op hoe jij je leven ervaart, hoe je in het leven staat. Het heeft invloed op of je gelukkig bent of succesvol bent of niet. Het beïnvloedt hoe je omgaat met anderen, met jezelf en hoe je omgaat met je gevoelens en of je het leven leidt zoals jij dat graag wilt. Jouw gedrag is dus een direct gevolg van je mindset. Dit is belangrijk om te begrijpen.

Wil je iets aan jezelf, je gedrag en de kwaliteit van je dagelijks leven verbeteren? Dan is het noodzakelijk om je denkwijze, je overtuigingen en jouw vaste patronen te veranderen. Maar hoe kan je hier de eerste stap in zetten?

Plan voor jezelf 5 minuten per dag in. Die hebben we allemaal wel. Schrijf als eerste een belemmerende gedachte op waar jij die dag last van hebt gehad. Schrijf daarna minimaal 4 dingen op die het tegenovergestelde bewijzen van jouw belemmerende gedachten.

Een voorbeeld

Mijn belemmerende gedachte van vandaag was; Zo ik ben echt dom, ik heb dat niet goed aangepakt.

Als tegenpool schrijf ik dan bijvoorbeeld op:

- Ik ben slim, ik heb diverse opleidingen gevolgd

- Het is goed dat ik het in ieder geval geprobeerd heb

- Ik krijg (soms) complimenten dat ik goed bezig ben

- Mensen vragen mij om advies, dat zouden ze niet doen als ik dom ben

Wil jij meer weten over hoe je jouw mindset kan veranderen? Gun jezelf dan de Set your mind retreat van 22-23 februari. Het zal een mooie start zijn van 2020. In januari zijn we vaak nog aan het bijkomen van de feestmaand en dan is het een mooie stap om in februari jezelf deze ontwikkeling te gunnen.

Hoe zorg jij ervoor dat je het vakantiegevoel vasthoudt?

Hieronder zijn diverse tips te vinden om jouw vakantiegevoel langer vast te kunnen houden

Stressbeperking door aanmaken oxytocine

Oxytocine is een hormoon dat zorgt voor een verlaging van de bloeddruk, het hartritme en cortisol niveau (slechte stresshormoon). Door dansen, compliment geven of krijgen, knuffelen (met huisdier), massage, luisteren naar muziek, en zelfs oogcontact maak je oxytocine aan dat gevoelens van ontspanning, geluk en verbondenheid stimuleert.

Accepteer jouw emoties

Je hebt 4 primaire emoties: Bang, bedroefd, boos en blij. Om te voorkomen dat de negatieve emoties overheersen kan je onderstaande toepassen: Benoem de emotie, wat voel je. Accepteer hoe deze emotie voelt. Zeg tegen jezelf: ik heb de emotie, ik ben hem niet. Kalmeer jezelf, door bijvoorbeeld op je ademhaling te letten.

Wees vriendelijk

Met vriendelijkheid richting jezelf stimuleer je het kalmerende zorgsysteem in je brein. Geef jezelf of de ander een oprecht compliment. Help iemand anders. Geniet daarna van de fijne emoties die jouw vriendelijkheid vrijkomen.

Aandacht

Multitasken is funest voor de ontspanning. Ons brein is hier niet op gebouwd. Dit vergt veel energie. Focus daarom op 1 ding tegelijk. Wees in het hier en nu.

Voel dankbaarheid

Door hier iedere dag bewust bij stil te staan, zal je merken dat je een positiever gevoel krijgt. Je beseft dat er iedere dag iets is om dankbaar voor te zijn. Hierdoor creëer je ook meer veerkracht.

Neem regelmatig een ademruimte

Gedurende 3 minuten observeer je jezelf en hoe je jezelf voelt. Deze 3 minuten brengen je terug naar dit moment en helpen je om de automatische piloot-modus uit te schakelen

Hoe is jouw mindset?

Wie kent het niet? Het gevoel dat het leven even niet zo makkelijk is. Dat het moeite kost om de positieve dingen te zien of het soms niet lukt om de positieve dingen in te zien. Om deze kant van het leven aan te kunnen zijn acceptatie en veerkracht opbouwen een belangrijk item. Ik hoor je denken; “Ja Carla lekker makkelijk om te zeggen, maar hoe dan?”. Hieronder zijn wat tips te vinden die jou hierbij kunnen helpen. Dit is maar een kleine greep uit zoveel dingen die je kan toepassen.

Veel mensen voelen zich in de zomer net even wat lekkerder dan in de winter. Ze hebben het gevoel op te laden. Dit gebeurt natuurlijk ook letterlijk door de zon en vaak is het zo dat we ons dan wel een moment gunnen om even niets te doen en in de zon te zitten. Maar waarom zou je dat in de winter en herfst ook niet doen? Even commercieel: bijvoorbeeld d.m.v. een retreat ;) die 11, 12 en 13 oktober plaatsvindt. Er zijn nog 5 plekken. Maar daar gaat het hier niet om!

Hoe creëer je meer veerkracht? Dat doe je o.a. met onderstaande oefeningen

Dankbaarheid voelen

Omdat we zoveel te doen hebben, vergeten we vaak wat we al in ons leven hebben. We vergeten wat er al goed gaat, we vergeten dat we een dak boven ons hoofd hebben, dat we eten kunnen kopen, dat we de mogelijkheid hebben om te sporten, dat je naar je werk mag gaan en ga zo maar door. Noem daarom iedere avond en dat kan in bed of tijdens het eten (ook heel leuk om met je kinderen te doen) waar werd jij blij van die dag, waar was je dankbaar voor?

Door hier iedere dag bewust bij stil te staan, zal je merken dat je een positiever gevoel krijgt. Je beseft dat er iedere dag iets is om dankbaar voor te zijn. Hierdoor creëer je ook meer veerkracht.

3 minuten ademruimte

Gedurende 3 minuten observeer je jezelf en hoe je jezelf voelt. Deze 3 minuten brengen je terug naar dit moment en helpen je om de automatische piloot-modus uit te schakelen.

Minuut 1: Eerste minuut: Hoe voel ik me?

Als je een rustig plekje hebt gevonden, sluit je je ogen en richt je je aandacht naar binnen. Merk simpelweg op hoe je je voelt. Welke gedachten heb je? Wat voel ik in mijn lijf? Neem dit alleen maar waar, zonder oordeel.

Tweede minuut: Check in bij je ademhaling

Dit doe je door je aandacht naar je ademhaling toe te brengen. Merk op waar die is, hoe snel die gaat. Neem maar waar.

Derde minuut: Hoe voel je je nu?

Zorg dan dat je aandacht naar je hele lichaam gaat. Voel maar. Als je sensaties of ongemakken voelt kan je hier naar toe ademen zodat je ruimte creëert. Na drie minuten zal je merken zal je veel kalmer bent. Hierdoor kun je vaak betere beslissingen maken en heb je meer overzicht op een specifieke situatie.

Zoals ik al zei, dit zijn maar 2 oefeningen. Er is meer.. Fijne dag nog.

Me-time? Wat is dat?

Is Me-time een overbodige luxe?

Hoe noem jij de tijd die je aan jezelf besteed? Me-time of Quality-time?

Het maakt natuurlijk helemaal niet uit hoe je dit noemt. Het belangrijkste is; neem of plan jij deze tijd in? Goed voor jezelf zorgen is namelijk noodzakelijk. Maar wat is dat nou precies? Voldoende bewegen, gezond eten en voldoende water drinken is essentieel. En natuurlijk ook goed slapen en er zijn voor je gezin en vrienden. Maar dat is niet wat ik bedoel. Neem jij ook tijd voor jezelf? En dan bedoel ik niet die tijd die je besteed om al je appjes in je telefoon te beantwoorden ;)

Het gaat om die tijd dat je echt vrij bent, de tijd waar je alleen maar hoeft te ontspannen, op te laden, niet aan anderen hoeft te denken of te bedenken wat ze wel niet van jou zullen denken…

In de afgelopen maand had ik de eerste 3 weken weinig Me-time omdat iedere dag zat volgepland met (leuke) tijdsbesteding en vooral tijdsbestending die werk gerelateerd was. Ik klaag niet, zeker niet. Afgelopen weekend was het dan zover.. Me-time. Heerlijk uitslapen, ook al was ik al wakker, gewoon ff langer in bed blijven liggen. Suf voor me uitstaren, iets langer onder de douche staan dan normaal, mijn nagels bijgewerkt, een tijdschrift lezen, lekker uiteten, etc. Oh wat is dit toch lekker. Dit voelt zo goed. Dat wil jij toch ook? Wanneer ga jij dit komende week inplannen?

Je kan dit natuurlijk ook al ver vooruit plannen. Zoals bijvoorbeeld een weekend in oktober/november. Heb je nog vakantiegeld over? Zet dit dan nu apart en reserveer dit voor De Retreat die ik samen met Rachel Barnes ga organiseren. Denk aan rust, yoga, heerlijk en gezond eten, persoonlijke ontwikkeling maar vooral genieten; ME-TIME. Meer informatie over dit weekend zal snel volgen. We zijn op dit moment bezig om een locatie uit te zoeken. Wil je op de hoogte gehouden worden? Dan kan je een mail sturen naar contact@setyourmind.nl en als onderwerp Retreat 2019 of onze website/facebook in de gaten houden.

Vechten of Vluchten

Ga jij het aan? Of ga je er juist vandaan?

Vorige week toen het zo’n schitterend weer was, was ik aan het genieten van een wandeling door Kudelstaart. Over de Herenweg. Je hebt dan de Poel aan de ene kant en de (prut) slootjes aan de andere kant. Toen ik bij de slootjes aan kwam zag ik een reiger en die zag mij ook, hij schrok en vloog een klein stukje verder. Ik liep rustig door en de reiger hield mij in zijn vizier. Toen ik weer te dichtbij kwam, in zijn mening, vloog hij weer een stukje verder en dit proces vervolgende denk ik nog zo’n 10x. Ik moest vanbinnen lachen, hoe vaak gebeurd dit niet in ons dagelijks leven? Het is namelijk zo als de reiger juist naar mij toe was gevlogen, hij maar 1x had moeten vliegen en niet het gevoel had gehad dat ik hem de hele tijd achtervolgde.

Hoe pak jij het leven aan? Vlucht je liever of ga jij juist het leven aan? Ik ben nu van de laatste categorie. Ik ben op dit moment de opleiding Practitioner van NLP aan het volgen en er zijn wellicht mensen die denken “Carla ben je nu al weer een opleiding aan het doen?” Ik ben er van overtuigd dat wij ons leven voor het grootste deel zelf in de hand hebben. Ik bedoel hiermee dat we invloed hebben over hoe wij reageren op de dingen die ons “overkomen”. Vandaar dat ik wil blijven leren. Ik wil weten hoe ik het beste met de vervelende dingen in het leven om kan gaan, hoe ik mijn leven zelf leuker/makkelijker kan maken. Want ik weet als geen ander, ieder huisje heeft zijn kruisje. Vandaar de keuze NLP zodat ik dit ook weer kan gebruiken in mijn trainingen en coaching gesprekken.

Dus nu de vraag nogmaals aan jou? Hoe ga jij het leven aan? Besef voordat je antwoord geeft dit: Hulp vragen is niet zwak, het is juist krachtig. Jij neemt de regie over je leven.

Maart roert zijn staart

Hoe was de maand maart voor jou?

Ik ben wat heen en weer geslingerd deze maand. Van een confronterende Zaai bijeenkomst, naar de trots die ik voelde bij de publicaties van mijn e-learnings, naar een afwijzing van een opdracht voor een bedrijf, naar een ontzettende succesvolle workshop Kennismaking EFT en een te gekke recensie van een coachee, weer terug naar aarde vanwege nog een afwijzing maar daarna toch een nieuwe klant en de start van mijn nieuwe opleiding NLP Practitioner. Adem in, adem uit. Wauw wat een maand.

Sommige van jullie zullen denken, waar begin je aan Carla? Ik denk, waarom begin je er niet aan? Het geeft me veel energie als er een succes plaats vindt en ik doe wat ik leuk vind. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, vooral die tegenslagen vind ik lastig. Mijn oude patronen komen dan om de hoek kijken. De gedachten “ik kan het niet”, “ik ben niet goed genoeg” laten zich dan horen. Ik voel dit dan in mijn lijf, ik voel dit dan in mijn maag. Dan weet ik meteen, hé daar is Gargamel weer. Gargamel? Ja Gargamel.

Om afstand te creëren heb ik deze negatieve gedachten een naam gegeven en ja inderdaad naar de sluwe tovenaar van de smurfen. Ik laat het er even zijn, het mag er even zijn want wegstoppen heeft geen zin. Als je het wegstopt komt het een andere keer harder terug. Wel zorg ik ervoor dat ik er niet in verdrink. Hoe?Ik pak Winnie de Pooh erbij. Als ik aan Winnie denk moet ik namelijk lachen. Ik ga redenen oproepen waaruit blijkt dat die negatieve gedachten niet waar zijn. Dat Gargamel maar uit zijn nek loopt te …. om het zo maar te zeggen. In het begin was het erg lastig om deze positieve gedachten op te roepen. Maar des te vaker je dit doet, des te makkelijker het wordt. Gargamel is altijd aanwezig en het lijkt me heerlijk als ik hem eens en voor altijd zou kunnen wegtoveren. Maar of dat ooit gaat lukken, geen idee. Wat ik nu doe, is accepteren dat hij er (voorlopig) nog is. Dat helpt al enorm.

Heb jij ook een Gargamel? Zoja? Zorg je dan ook dat er een Winnie is? Succes en nog een fijne week.

Gevecht tegen zweverigheid

Als Mindfulness trainer en coach loop ik iedere dag tegen hetzelfde aan. Mijn gevecht dat ik voer tegen het onbekende. Ze zeggen weleens wat een boer niet kent dat eet hij niet. Dat geldt helaas niet alleen voor eten en voor boeren kan ik je vertellen.

Als ik het woord Mindfulness uitspreek, is 9 van de 10 keer het eerste wat ik hoor; “Maar dat is toch zweverig?” of “Oh dan moet ik denken aan geitenwollen sokken”. Ik voer een gevecht doordat niet echt bekend is wat Mindfulness inhoudt en door de manier waarop Mindfulness kan worden neergezet in de media. Een maand geleden zat ik te kijken naar een promotie op NPO over Mindfulness, ik was erg benieuwd hoe ze het gingen neerzetten. Wat werd gezegd was inderdaad duidelijk en praktisch, daar was ik al heel blij mee. Wel was er een, wat door veel mensen opgevat zal worden als, zweverig muziekje op de achtergrond. Daarnaast vond ik het jammer dat de Mindfulness trainer die geïnterviewd werd er wat (zeg ik zo oordeel loos mogelijk) oubollig uitzag , als je begrijpt wat ik bedoel. Ik zit dan echt te balen als een stekker. Het is zo zonde.

Je kan natuurlijk een discussie voeren over wat is zweverig en wat niet, maar daar gaat het hier niet om. Veel mensen zullen hier begrijpen waar ik het over heb. Ik ben zelf een nuchtere beoefenaar van Mindfulness. Voor mij staat Mindfulness voor de regie terugpakken op je leven. Je leert anders omgaan met vervelende gedachten en omstandigheden. Je leert dat je invloed kan hebben op jouw gedachten en dat je jouw aandacht kan sturen. En door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand nemen van de drukte in je hoofd. Je leert effectiever omgaan met stress, spanning en de wisselvalligheden van het leven. Je kunt je beter concentreren, je ontspant makkelijker en je mind wordt rustiger. Je wordt hierdoor ook productiever. Kortom: bewustwording is niet spiritueel, maar juist heel down-to-earth. Heel praktisch bezig zijn en het accepteren van jouw innerlijke gedachten.

Wanneer ga jij de uitdaging aan die Mindfulness heet?

Waar zit jij met je gedachten?

Waar zit jij met je gedachten?

Wat hebben we, qua weer, een mooi weekend achter de rug. Maar mijn vraag aan jou; waar zat jij met je gedachten?

Wat heb je dit weekend gedaan? Heb je een stuk gelopen, in de tuin of op een terras gezeten of een stuk gefietst? Hoe was dat? Heb jij ook echt van het weekend kunnen genieten? Misschien denk je nu; Carla zeg gewoon waar je naar toe wilt!

Waarom ik dit vraag is omdat ik nieuwsgierig ben. Waarom ging jij een stuk lopen, waarom ben je op een terras gaan zitten? Was dat omdat je wel van dit weer moest genieten? Of omdat je het wilde? En toen je eenmaal buiten was, waar zat je toen met je gedachten? Voelde je op dat moment de zon op je huid? Zag je de vogels vliegen? Heb je de narcissen gezien die al weer om hoog komen? Hoe smaakte dat drankje op het terras? Heb je genoten van het gezelschap waar je mee was? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Of dacht je aan die vergadering die je komende week krijgt, of aan de boodschappen die je nog moest halen, of vraag je je af of je wel genoeg gesport hebt deze week, of dacht je aan die discussie die je gevoerd hebt, of dat je die ene situatie met je kind wel goed hebt aangepakt… Ga zo maar door. Misschien verschijnt er nu wel een kleine glimlach op je gezicht, een glimlach van herkenning. Mooi zo, dat is dan bewustwording.

Zou het niet heerlijk zijn als je dan eenmaal buiten bent in het voorjaarszonnetje, dat je daar dan ook echt van geniet? Bewustwording van waar jouw gedachten naar toe gaan is stap één, accepteer dat ze er zijn en oordeel er niet over is stap twee. Stap drie; focus je dan weer op waar je bent, op wat je aan het doen bent. Stap vier; Geniet!

Fijne week!

Loslaten.. Hoe dan?

Het is lastig om grip te hebben op je zorgen en wat er in de toekomst eventueel zou kunnen gaan gebeuren. Als je iets niet kunt veranderen, kun je alleen maar accepteren en loslaten. Dat voelt vaak tegennatuurlijk, omdat controle zo in ons systeem zit. We hebben de illusie dat we bijna alles wèl kunnen beïnvloeden. Wel, als dat het geval was, dan zou je leven helemaal perfect zijn, nietwaar? Dan had je dat allang zelf geregeld… Waar je wel invloed op hebt is wat jij doet in het hier en en nu.

Met behulp van EFT (Emotional Freedom Techniques) kan je de zorg voor de toekomstige situaties naar het hier en nu halen, zodat de onderliggende angst/onzekerheid daarvan geneutraliseerd kan worden. Het zorgt ervoor dat spanning verdwijnt. Dit kan ook met overtuigingen die in het verleden zijn aangeleerd. Ik heb EFT bijvoorbeeld toegepast op mijn vliegangst. Vliegen zal nooit een hobby worden, maar vorig jaar naar Canada vliegen, ging me best goed af :)

EFT is een simpele en doeltreffende techniek waarbij je je gedachten vestigt op jouw specifieke probleem terwijl je met je acupunctuurpunten beklopt. Hierdoor neutraliseer je jouw probleem. Iedereen kan dit leren. Wil jij hier meer over weten? Geef je dan op voor de minimaal 1.5 uur durende workshop waarin je wordt meegenomen in de wereld genaamd EFT. Deze zal maandag 11 maart plaatsvinden in de Oude Veiling in Aalsmeer. Samen met Rachel van Colourflow organiseer ik deze workshop. Investering in jezelf is € 22.50. Ben jij erbij? Geef je je dan op via contact@setyourmind.nl

Oh wat een jaar

Ik moet meteen denken aan dat programma op de zaterdagavond. Heerlijke show vind ik dat, maar dat ter zijde. Veel mensen kijken bewust of onbewust in de maand december terug naar afgelopen jaar en kijken dan ook naar het komende jaar. Wat wil je komend jaar echt gaan doen of laten? Doe jij dat ook?

Ik heb dat in ieder geval wel gedaan. Ik durf wel te zeggen dat het een bewogen jaar voor mij was. Op alle gebieden van mijn leven. Gezondheid van mijn moeder heeft een grote rol gespeeld en daardoor was de reis naar Canada met haar en mijn man nog extra mooi. Ook mijn persoonlijke ontwikkeling, waardoor je op bepaalde gebieden anders in het leven komt te staan. Ontwikkelingen op het gebied van relaties; verdieping of juist acceptatie van iets wat er niet is en niet zal komen. Met betrekking tot Set your mind; kom ik weer met het woord ontwikkelingen, maar die zijn er genoeg geweest afgelopen jaar. Waarvan deelname aan het gemeente project Zaai en het behalen van mijn diploma op het gebied van coaching een onderdeel waren. Dankbaar ben ik voor afgelopen jaar. Wat 2019 mij brengen gaat heb ik tot op zekere hoogte zelf in de hand, maar ik besef onderstaande heel goed en dit wil ik graag aan je meegeven.

Er staan 3 dingen vast in het leven

Alles verandert, geluk is een keuze, en alles is potentieel.

Dit zijn drie fundamentele waarheden. Rationeel gezien begrijpen we dat zelfs de meest frustrerende situatie uiteindelijk zal veranderen. Toch neigt je geest ernaar om met moeilijke situaties om te gaan alsof ze er altijd zullen zijn. Het eerste inzicht bij bewustzijn gaat over het ontwikkelen van het besef dat alles verandert, dat alles van voorbijgaande aard is. Alles. Hoe meer je, bewust, het feit omarmt dat alles verandert, hoe makkelijker het wordt om met negatieve zaken om te gaan, want je weet dat ze weer zullen veranderen.

Geluk is een keuze: Het gaat hier om de manier waarop we omgaan met onze omgeving die een problemen schept die we in het leven ervaren. Wat de externe omstandigheden ook zijn, wij zijn zelf de bron van ons geluk of onze frustratie. Kijk wat er wel is, wees daar dankbaar voor.

Alles is potentieel; Het inzicht dat alles potentieel is en dat er geen solide, geïsoleerd zelf is, houdt in dat we onszelf kunnen herdefiniëren. Dit kan wat zweverig overkomen, wil je beter begrijpen waar ik het over heb? Kijk dan eens dit filmpje; https://www.youtube.com/watch?v=9U_Syz7e6t8

Ik wens je in ieder geval hele fijne feestdagen en een heel mooi 2019. Liefs, Carla

Help het is december

Wat denk jij als je aan de maand december denkt? Druk, moet nog zoveel regelen, veel verplichtingen, eten, drinken, slecht voor de lijn? Ik hoop dat je toch ook denkt aan de gezelligheid, warmte, de mooie versieringen, de bijzondere dagen, etc. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je de komende maand ook echt kan genieten van deze bijzondere maand en niet het idee hebt, dat je alleen maar achter de feiten aan rent?

De volgende 3 oefeningen kunnen jou helpen op het moment als jouw stresslevel erg hoog oploopt:

  • Ademhalingsoefening: FFFSSS: Adem eerst in door je neus, adem dan uit door de letter "F" uit te spreken als je merkt dat je bijna geen lucht meer hebt ga je over naar de letter "S". Stop pas met de letter "S" als je echt geen adem meer in je buik hebt zitten, je zal dit merken omdat de inademing door de neus van zelf komt. Doe dit 3 maal. Je zorgt voor ontspanning in je lijf en je vervangt hiermee ook nog jouw volledige residu.
  • Denk aan je voeten: Het kan zijn dat je komende maand regelmatig in de rij staat bij de kassa. Dan kan je natuurlijk gaan piekeren over wat je nog allemaal moet gaan doen. Maar het volgende kan ook: Ga goed rechtop staan en zet beide voeten goed op de vloer. Richt je aandacht op je voeten, voel hoe ze op de grond staan. Denk dan aan je onderbenen, aan je bovenbenen, je heupen. Ga daarna weer met je aandacht naar je voeten en blijft dit doen tot je aan de beurt bent. Als je je aandacht naar je lichaam brengt is er minder ruimte op te piekeren.
  • Accepteren: Het kan ontzettend helpen om te accepteren dat de maand december druk kan zijn. Dit kan je doen door alleen al tegen jezelf te zeggen. Oké ik voel druk, ik voel spanning en dat mag er zijn. Door deze simpele oefening kan de stress die je voelt al wat zakken.

Wil je meer tips om meer rust in jouw hoofd te creëren? Ga dan naar deze link en laat je gegevens achter voor het gratis E-book.

Ik wens je in ieder geval hele fijne feestdagen. Liefs, Carla

Wil jij ook beter leren omgaan met irritaties?

Deze 3 tips kunnen je helpen om iets luchtiger er mee om te gaan.

1) Je zou de situatie ook kunnen veranderen door in gesprek te gaan met de lastige collega en er achter komen wat hij of zij belangrijk vindt of wat zijn of haar doelen zijn. Door iemand beter te leren kennen en te investeren in contact kan een fijnere verstandhouding ontstaan of ten minste een minder vijandige houding.

2) Kijk goed naar wat jou irriteert. Wat zegt dit over jou? Zou jij die eigenschap misschien zelf wat meer willen hebben? Of komt dit doordat iemand anders dit vroeger vaak gedaan hebt. Deze bewustwording kan al helpen.

3) Creëer gelijkwaardigheid. Wat daarnaast helpt is om gelijkwaardigheid te creëren. Als je inziet dat anderen net zo zijn als jij dan groeit begrip. Uit onderzoek is gebleken dat wij van nature meer empatisch zijn naar mensen met dezelfde etnische afkomst of dezelfde politieke partij of voetbalclub. Dus als je irritaties voelt is het goed om wat meer gelijkwaardigheid te creëren waardoor je irritaties kunnen zakken. Als je merkt dat iemand in je irritatiezone zit, zeg je in je hoofd de volgende zinnen: Net als ik is dit een mens, net als ik leert deze persoon van de lessen van het leven, net als ik heeft deze persoon verdriet en teleurstellingen meegemaakt, net als ik…….. En dan afsluiten met: ik kan hem/haar niet veranderen. Herhaal dat een paar keer totdat je merkt dat gevoel van irritatie iets minder is geworden.

Succes!

Ik ben ook maar een mens

De maand oktober was voor mij een bizarre maand en daar bedoel ik mee een ontzettend uitdagende en gave maand. Zowel zakelijk als privé. De mensen die mij goed kennen weten dat ik sinds ongeveer mijn 25e een lager energie niveau heb dan daarvoor. Dit kon voor mij (en de mensen om mij heen) frustraties opleveren. Vooral de acceptatie hiervan bleef lastig en af en toe nog. Wat heeft dit te maken met afgelopen maand zal je je nu waarschijnlijk afvragen.

Afgelopen maand was er veel gaande binnen Set your mind. Ik ben o.a. geselecteerd voor ZAAI Aalsmeer, een coaching traject vanuit de gemeente Aalsmeer waarbij startende ondernemers worden ondersteunt bij het ondernemen. Ondernemen is echt een vak apart, hier kan je hulp bij gebruiken. 3 oktober was hiervan de speeddate en 4 oktober hoorde ik dat ik geselecteerd was, onwijs gaaf. Als gevolg, 16 oktober hadden we hiervan onze eerste bijeenkomst. Woensdagavond 17 oktober gaven Eva van Organized by Eva en ik een workshop: In 5 stappen mindful naar een opgeruimd huis, 10 enthousiaste deelnemers en een stuiterende Eva en ik tot gevolg. 11 oktober begon ik met het geven van een 3-delige workshop bewustwording bij het bedrijf EN Vastgoed. Wat een resultaat heeft gehad dat ik in het voorjaar weer terug mag komen. Yeah!! Nog een coaching traject afgerond met een cliënt, workshop bijgewoond van The Health Challenge, tussendoor werken bij Aphrodite Orchidee, leuke partner zijn, goede vriendin, oh ja en afgelopen zaterdag terugkomdag gehad van mijn Mindfulness opleiding. Dat was het zo ongeveer haha. Ontzettend leuk allemaal en ik ben hier ook erg dankbaar voor.

Wat was hier privé nu zo uitdagend aan? Mijn energielevel is meerdere malen door bovenstaande gave gebeurtenissen naar het toppunt van energie geschoten door de adrenaline, waardoor ik stuiterend van energie door het leven ging. Met als gevolg die week erna een dipje qua energie en mijn moeheid die toeneemt. Dan komt voor mij het besef; IK BEN OOK MAAR EEN MENS. Eerst voel ik kort een gevoel van frustratie. Dit is een oude reactie, vroeger kon ik hierin verzinken. Tegenwoordig komt er gelukkig een tweede reactie. Dit is acceptatie. Ik ben ook maar een mens en geef er dan aan toe. Doen wat mijn lichaam en geest nodig hebben. Hierdoor laad ik ook weer sneller op. Het is fijn om te weten dat ik ook maar een mens ben, ik ben niet perfect en zal dat ook nooit willen zijn. Menselijk zijn in voor mij genoeg. Liefs, Carla

You cannot stop the waves, but you can learn how to surf

Rust en ruimte

Wat betekent ruimte en rust voor jou? Voor mij heel veel, daar ben ik de afgelopen weken (weer) achter gekomen. Als je een keer in Canada geweest bent zal je weten wat ik bedoel als ik zeg; wat een rust. Je rijdt daar weg bij het vliegveld en je ervaart ruimte. Bredere straten dan in Nederland, 50% van het land bestaat uit bos en er wonen 2 keer zoveel mensen als in Nederland maar het land is ruim 250 x zo groot. Ohh en die natuur, wat schitterend daar. Ik ben echt een natuurmens en dat komt op die momenten echt naar boven. Ik ervaar dan in mijn hele lijf rust en kalmte, zonder daar moeite voor te doen. Dan kom je weer aan op Schiphol en meteen de welbekende mierenhoop. Ik voel dat ik dan moeite moet doen om die rust en kalmte te blijven ervaren. Natuurlijk heb ik mijn tools om rust te ervaren zoals mediteren en mindful leven. Toch zet het mij wel aan het denken.. Wat zijn we hier in Nederland toch allemaal aan het doen? Het kan ook zo anders.

Hoe zit dat bij jou? Lukt het bij jou om rust te kunnen blijven creëren?

Als je nu wel wat rust kan gebruiken, ga dan naar de volgende link en sluit lekker je ogen. https://www.youtube.com/watch?v=y7e-GC6oGhg

Heel wat anders… ik wil dit echt even met jullie delen:

Joyce zegt; “Het was precies wat nodig had. Na veel diëten en bezig zijn met eten maar toch niet afvallen had ik iets nodig dat mij meer leerde over eten en waarbij ik meer bewustzijn kreeg daarover. Brenda weet ontzettend veel over eten en leert je slimme tips. Iedere keer wordt er 1 ding uitgehaald om te veranderen. Hierdoor is het goed vol te houden en creëer je bewustzijn. De oefeningen van Carla maken dat je ook tijd neemt voor jezelf en ook bewustzijn creëert. Ik vond het een hele fijne combinatie en ben er nog steeds bewust mee bezig.” Deze onwijs gave referentie hebben Brenda en ik gekregen over ons programma de Food & Mind Switch. Dat maakt mij dankbaar en heel blij.