Gevecht tegen zweverigheid

Als Mindfulness trainer en coach loop ik iedere dag tegen hetzelfde aan. Mijn gevecht dat ik voer tegen het onbekende. Ze zeggen weleens wat een boer niet kent dat eet hij niet. Dat geldt helaas niet alleen voor eten en voor boeren kan ik je vertellen.

Als ik het woord Mindfulness uitspreek, is 9 van de 10 keer het eerste wat ik hoor; “Maar dat is toch zweverig?” of “Oh dan moet ik denken aan geitenwollen sokken”. Ik voer een gevecht doordat niet echt bekend is wat Mindfulness inhoudt en door de manier waarop Mindfulness kan worden neergezet in de media. Een maand geleden zat ik te kijken naar een promotie op NPO over Mindfulness, ik was erg benieuwd hoe ze het gingen neerzetten. Wat werd gezegd was inderdaad duidelijk en praktisch, daar was ik al heel blij mee. Wel was er een, wat door veel mensen opgevat zal worden als, zweverig muziekje op de achtergrond. Daarnaast vond ik het jammer dat de Mindfulness trainer die geïnterviewd werd er wat (zeg ik zo oordeel loos mogelijk) oubollig uitzag , als je begrijpt wat ik bedoel. Ik zit dan echt te balen als een stekker. Het is zo zonde.

Je kan natuurlijk een discussie voeren over wat is zweverig en wat niet, maar daar gaat het hier niet om. Veel mensen zullen hier begrijpen waar ik het over heb. Ik ben zelf een nuchtere beoefenaar van Mindfulness. Voor mij staat Mindfulness voor de regie terugpakken op je leven. Je leert anders omgaan met vervelende gedachten en omstandigheden. Je leert dat je invloed kan hebben op jouw gedachten en dat je jouw aandacht kan sturen. En door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand nemen van de drukte in je hoofd. Je leert effectiever omgaan met stress, spanning en de wisselvalligheden van het leven. Je kunt je beter concentreren, je ontspant makkelijker en je mind wordt rustiger. Je wordt hierdoor ook productiever. Kortom: bewustwording is niet spiritueel, maar juist heel down-to-earth. Heel praktisch bezig zijn en het accepteren van jouw innerlijke gedachten.

Wanneer ga jij de uitdaging aan die Mindfulness heet?

Waar zit jij met je gedachten?

Waar zit jij met je gedachten?

Wat hebben we, qua weer, een mooi weekend achter de rug. Maar mijn vraag aan jou; waar zat jij met je gedachten?

Wat heb je dit weekend gedaan? Heb je een stuk gelopen, in de tuin of op een terras gezeten of een stuk gefietst? Hoe was dat? Heb jij ook echt van het weekend kunnen genieten? Misschien denk je nu; Carla zeg gewoon waar je naar toe wilt!

Waarom ik dit vraag is omdat ik nieuwsgierig ben. Waarom ging jij een stuk lopen, waarom ben je op een terras gaan zitten? Was dat omdat je wel van dit weer moest genieten? Of omdat je het wilde? En toen je eenmaal buiten was, waar zat je toen met je gedachten? Voelde je op dat moment de zon op je huid? Zag je de vogels vliegen? Heb je de narcissen gezien die al weer om hoog komen? Hoe smaakte dat drankje op het terras? Heb je genoten van het gezelschap waar je mee was? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Of dacht je aan die vergadering die je komende week krijgt, of aan de boodschappen die je nog moest halen, of vraag je je af of je wel genoeg gesport hebt deze week, of dacht je aan die discussie die je gevoerd hebt, of dat je die ene situatie met je kind wel goed hebt aangepakt… Ga zo maar door. Misschien verschijnt er nu wel een kleine glimlach op je gezicht, een glimlach van herkenning. Mooi zo, dat is dan bewustwording.

Zou het niet heerlijk zijn als je dan eenmaal buiten bent in het voorjaarszonnetje, dat je daar dan ook echt van geniet? Bewustwording van waar jouw gedachten naar toe gaan is stap één, accepteer dat ze er zijn en oordeel er niet over is stap twee. Stap drie; focus je dan weer op waar je bent, op wat je aan het doen bent. Stap vier; Geniet!

Fijne week!

Loslaten.. Hoe dan?

Het is lastig om grip te hebben op je zorgen en wat er in de toekomst eventueel zou kunnen gaan gebeuren. Als je iets niet kunt veranderen, kun je alleen maar accepteren en loslaten. Dat voelt vaak tegennatuurlijk, omdat controle zo in ons systeem zit. We hebben de illusie dat we bijna alles wèl kunnen beïnvloeden. Wel, als dat het geval was, dan zou je leven helemaal perfect zijn, nietwaar? Dan had je dat allang zelf geregeld… Waar je wel invloed op hebt is wat jij doet in het hier en en nu.

Met behulp van EFT (Emotional Freedom Techniques) kan je de zorg voor de toekomstige situaties naar het hier en nu halen, zodat de onderliggende angst/onzekerheid daarvan geneutraliseerd kan worden. Het zorgt ervoor dat spanning verdwijnt. Dit kan ook met overtuigingen die in het verleden zijn aangeleerd. Ik heb EFT bijvoorbeeld toegepast op mijn vliegangst. Vliegen zal nooit een hobby worden, maar vorig jaar naar Canada vliegen, ging me best goed af :)

EFT is een simpele en doeltreffende techniek waarbij je je gedachten vestigt op jouw specifieke probleem terwijl je met je acupunctuurpunten beklopt. Hierdoor neutraliseer je jouw probleem. Iedereen kan dit leren. Wil jij hier meer over weten? Geef je dan op voor de minimaal 1.5 uur durende workshop waarin je wordt meegenomen in de wereld genaamd EFT. Deze zal maandag 11 maart plaatsvinden in de Oude Veiling in Aalsmeer. Samen met Rachel van Colourflow organiseer ik deze workshop. Investering in jezelf is € 22.50. Ben jij erbij? Geef je je dan op via contact@setyourmind.nl

Oh wat een jaar

Ik moet meteen denken aan dat programma op de zaterdagavond. Heerlijke show vind ik dat, maar dat ter zijde. Veel mensen kijken bewust of onbewust in de maand december terug naar afgelopen jaar en kijken dan ook naar het komende jaar. Wat wil je komend jaar echt gaan doen of laten? Doe jij dat ook?

Ik heb dat in ieder geval wel gedaan. Ik durf wel te zeggen dat het een bewogen jaar voor mij was. Op alle gebieden van mijn leven. Gezondheid van mijn moeder heeft een grote rol gespeeld en daardoor was de reis naar Canada met haar en mijn man nog extra mooi. Ook mijn persoonlijke ontwikkeling, waardoor je op bepaalde gebieden anders in het leven komt te staan. Ontwikkelingen op het gebied van relaties; verdieping of juist acceptatie van iets wat er niet is en niet zal komen. Met betrekking tot Set your mind; kom ik weer met het woord ontwikkelingen, maar die zijn er genoeg geweest afgelopen jaar. Waarvan deelname aan het gemeente project Zaai en het behalen van mijn diploma op het gebied van coaching een onderdeel waren. Dankbaar ben ik voor afgelopen jaar. Wat 2019 mij brengen gaat heb ik tot op zekere hoogte zelf in de hand, maar ik besef onderstaande heel goed en dit wil ik graag aan je meegeven.

Er staan 3 dingen vast in het leven

Alles verandert, geluk is een keuze, en alles is potentieel.

Dit zijn drie fundamentele waarheden. Rationeel gezien begrijpen we dat zelfs de meest frustrerende situatie uiteindelijk zal veranderen. Toch neigt je geest ernaar om met moeilijke situaties om te gaan alsof ze er altijd zullen zijn. Het eerste inzicht bij bewustzijn gaat over het ontwikkelen van het besef dat alles verandert, dat alles van voorbijgaande aard is. Alles. Hoe meer je, bewust, het feit omarmt dat alles verandert, hoe makkelijker het wordt om met negatieve zaken om te gaan, want je weet dat ze weer zullen veranderen.

Geluk is een keuze: Het gaat hier om de manier waarop we omgaan met onze omgeving die een problemen schept die we in het leven ervaren. Wat de externe omstandigheden ook zijn, wij zijn zelf de bron van ons geluk of onze frustratie. Kijk wat er wel is, wees daar dankbaar voor.

Alles is potentieel; Het inzicht dat alles potentieel is en dat er geen solide, geïsoleerd zelf is, houdt in dat we onszelf kunnen herdefiniëren. Dit kan wat zweverig overkomen, wil je beter begrijpen waar ik het over heb? Kijk dan eens dit filmpje; https://www.youtube.com/watch?v=9U_Syz7e6t8

Ik wens je in ieder geval hele fijne feestdagen en een heel mooi 2019. Liefs, Carla

Help het is december

Wat denk jij als je aan de maand december denkt? Druk, moet nog zoveel regelen, veel verplichtingen, eten, drinken, slecht voor de lijn? Ik hoop dat je toch ook denkt aan de gezelligheid, warmte, de mooie versieringen, de bijzondere dagen, etc. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je de komende maand ook echt kan genieten van deze bijzondere maand en niet het idee hebt, dat je alleen maar achter de feiten aan rent?

De volgende 3 oefeningen kunnen jou helpen op het moment als jouw stresslevel erg hoog oploopt:

  • Ademhalingsoefening: FFFSSS: Adem eerst in door je neus, adem dan uit door de letter "F" uit te spreken als je merkt dat je bijna geen lucht meer hebt ga je over naar de letter "S". Stop pas met de letter "S" als je echt geen adem meer in je buik hebt zitten, je zal dit merken omdat de inademing door de neus van zelf komt. Doe dit 3 maal. Je zorgt voor ontspanning in je lijf en je vervangt hiermee ook nog jouw volledige residu.
  • Denk aan je voeten: Het kan zijn dat je komende maand regelmatig in de rij staat bij de kassa. Dan kan je natuurlijk gaan piekeren over wat je nog allemaal moet gaan doen. Maar het volgende kan ook: Ga goed rechtop staan en zet beide voeten goed op de vloer. Richt je aandacht op je voeten, voel hoe ze op de grond staan. Denk dan aan je onderbenen, aan je bovenbenen, je heupen. Ga daarna weer met je aandacht naar je voeten en blijft dit doen tot je aan de beurt bent. Als je je aandacht naar je lichaam brengt is er minder ruimte op te piekeren.
  • Accepteren: Het kan ontzettend helpen om te accepteren dat de maand december druk kan zijn. Dit kan je doen door alleen al tegen jezelf te zeggen. Oké ik voel druk, ik voel spanning en dat mag er zijn. Door deze simpele oefening kan de stress die je voelt al wat zakken.

Wil je meer tips om meer rust in jouw hoofd te creëren? Ga dan naar deze link en laat je gegevens achter voor het gratis E-book.

Ik wens je in ieder geval hele fijne feestdagen. Liefs, Carla

Wil jij ook beter leren omgaan met irritaties?

Deze 3 tips kunnen je helpen om iets luchtiger er mee om te gaan.

1) Je zou de situatie ook kunnen veranderen door in gesprek te gaan met de lastige collega en er achter komen wat hij of zij belangrijk vindt of wat zijn of haar doelen zijn. Door iemand beter te leren kennen en te investeren in contact kan een fijnere verstandhouding ontstaan of ten minste een minder vijandige houding.

2) Kijk goed naar wat jou irriteert. Wat zegt dit over jou? Zou jij die eigenschap misschien zelf wat meer willen hebben? Of komt dit doordat iemand anders dit vroeger vaak gedaan hebt. Deze bewustwording kan al helpen.

3) Creëer gelijkwaardigheid. Wat daarnaast helpt is om gelijkwaardigheid te creëren. Als je inziet dat anderen net zo zijn als jij dan groeit begrip. Uit onderzoek is gebleken dat wij van nature meer empatisch zijn naar mensen met dezelfde etnische afkomst of dezelfde politieke partij of voetbalclub. Dus als je irritaties voelt is het goed om wat meer gelijkwaardigheid te creëren waardoor je irritaties kunnen zakken. Als je merkt dat iemand in je irritatiezone zit, zeg je in je hoofd de volgende zinnen: Net als ik is dit een mens, net als ik leert deze persoon van de lessen van het leven, net als ik heeft deze persoon verdriet en teleurstellingen meegemaakt, net als ik…….. En dan afsluiten met: ik kan hem/haar niet veranderen. Herhaal dat een paar keer totdat je merkt dat gevoel van irritatie iets minder is geworden.

Succes!

Ik ben ook maar een mens

De maand oktober was voor mij een bizarre maand en daar bedoel ik mee een ontzettend uitdagende en gave maand. Zowel zakelijk als privé. De mensen die mij goed kennen weten dat ik sinds ongeveer mijn 25e een lager energie niveau heb dan daarvoor. Dit kon voor mij (en de mensen om mij heen) frustraties opleveren. Vooral de acceptatie hiervan bleef lastig en af en toe nog. Wat heeft dit te maken met afgelopen maand zal je je nu waarschijnlijk afvragen.

Afgelopen maand was er veel gaande binnen Set your mind. Ik ben o.a. geselecteerd voor ZAAI Aalsmeer, een coaching traject vanuit de gemeente Aalsmeer waarbij startende ondernemers worden ondersteunt bij het ondernemen. Ondernemen is echt een vak apart, hier kan je hulp bij gebruiken. 3 oktober was hiervan de speeddate en 4 oktober hoorde ik dat ik geselecteerd was, onwijs gaaf. Als gevolg, 16 oktober hadden we hiervan onze eerste bijeenkomst. Woensdagavond 17 oktober gaven Eva van Organized by Eva en ik een workshop: In 5 stappen mindful naar een opgeruimd huis, 10 enthousiaste deelnemers en een stuiterende Eva en ik tot gevolg. 11 oktober begon ik met het geven van een 3-delige workshop bewustwording bij het bedrijf EN Vastgoed. Wat een resultaat heeft gehad dat ik in het voorjaar weer terug mag komen. Yeah!! Nog een coaching traject afgerond met een cliënt, workshop bijgewoond van The Health Challenge, tussendoor werken bij Aphrodite Orchidee, leuke partner zijn, goede vriendin, oh ja en afgelopen zaterdag terugkomdag gehad van mijn Mindfulness opleiding. Dat was het zo ongeveer haha. Ontzettend leuk allemaal en ik ben hier ook erg dankbaar voor.

Wat was hier privé nu zo uitdagend aan? Mijn energielevel is meerdere malen door bovenstaande gave gebeurtenissen naar het toppunt van energie geschoten door de adrenaline, waardoor ik stuiterend van energie door het leven ging. Met als gevolg die week erna een dipje qua energie en mijn moeheid die toeneemt. Dan komt voor mij het besef; IK BEN OOK MAAR EEN MENS. Eerst voel ik kort een gevoel van frustratie. Dit is een oude reactie, vroeger kon ik hierin verzinken. Tegenwoordig komt er gelukkig een tweede reactie. Dit is acceptatie. Ik ben ook maar een mens en geef er dan aan toe. Doen wat mijn lichaam en geest nodig hebben. Hierdoor laad ik ook weer sneller op. Het is fijn om te weten dat ik ook maar een mens ben, ik ben niet perfect en zal dat ook nooit willen zijn. Menselijk zijn in voor mij genoeg. Liefs, Carla

You cannot stop the waves, but you can learn how to surf

Rust en ruimte

Wat betekent ruimte en rust voor jou? Voor mij heel veel, daar ben ik de afgelopen weken (weer) achter gekomen. Als je een keer in Canada geweest bent zal je weten wat ik bedoel als ik zeg; wat een rust. Je rijdt daar weg bij het vliegveld en je ervaart ruimte. Bredere straten dan in Nederland, 50% van het land bestaat uit bos en er wonen 2 keer zoveel mensen als in Nederland maar het land is ruim 250 x zo groot. Ohh en die natuur, wat schitterend daar. Ik ben echt een natuurmens en dat komt op die momenten echt naar boven. Ik ervaar dan in mijn hele lijf rust en kalmte, zonder daar moeite voor te doen. Dan kom je weer aan op Schiphol en meteen de welbekende mierenhoop. Ik voel dat ik dan moeite moet doen om die rust en kalmte te blijven ervaren. Natuurlijk heb ik mijn tools om rust te ervaren zoals mediteren en mindful leven. Toch zet het mij wel aan het denken.. Wat zijn we hier in Nederland toch allemaal aan het doen? Het kan ook zo anders.

Hoe zit dat bij jou? Lukt het bij jou om rust te kunnen blijven creëren?

Als je nu wel wat rust kan gebruiken, ga dan naar de volgende link en sluit lekker je ogen. https://www.youtube.com/watch?v=y7e-GC6oGhg

Heel wat anders… ik wil dit echt even met jullie delen:

Joyce zegt; “Het was precies wat nodig had. Na veel diëten en bezig zijn met eten maar toch niet afvallen had ik iets nodig dat mij meer leerde over eten en waarbij ik meer bewustzijn kreeg daarover. Brenda weet ontzettend veel over eten en leert je slimme tips. Iedere keer wordt er 1 ding uitgehaald om te veranderen. Hierdoor is het goed vol te houden en creëer je bewustzijn. De oefeningen van Carla maken dat je ook tijd neemt voor jezelf en ook bewustzijn creëert. Ik vond het een hele fijne combinatie en ben er nog steeds bewust mee bezig.” Deze onwijs gave referentie hebben Brenda en ik gekregen over ons programma de Food & Mind Switch. Dat maakt mij dankbaar en heel blij.