Vechten of Vluchten

Ga jij het aan? Of ga je er juist vandaan?

Vorige week toen het zo’n schitterend weer was, was ik aan het genieten van een wandeling door Kudelstaart. Over de Herenweg. Je hebt dan de Poel aan de ene kant en de (prut) slootjes aan de andere kant. Toen ik bij de slootjes aan kwam zag ik een reiger en die zag mij ook, hij schrok en vloog een klein stukje verder. Ik liep rustig door en de reiger hield mij in zijn vizier. Toen ik weer te dichtbij kwam, in zijn mening, vloog hij weer een stukje verder en dit proces vervolgende denk ik nog zo’n 10x. Ik moest vanbinnen lachen, hoe vaak gebeurd dit niet in ons dagelijks leven? Het is namelijk zo als de reiger juist naar mij toe was gevlogen, hij maar 1x had moeten vliegen en niet het gevoel had gehad dat ik hem de hele tijd achtervolgde.

Hoe pak jij het leven aan? Vlucht je liever of ga jij juist het leven aan? Ik ben nu van de laatste categorie. Ik ben op dit moment de opleiding Practitioner van NLP aan het volgen en er zijn wellicht mensen die denken “Carla ben je nu al weer een opleiding aan het doen?” Ik ben er van overtuigd dat wij ons leven voor het grootste deel zelf in de hand hebben. Ik bedoel hiermee dat we invloed hebben over hoe wij reageren op de dingen die ons “overkomen”. Vandaar dat ik wil blijven leren. Ik wil weten hoe ik het beste met de vervelende dingen in het leven om kan gaan, hoe ik mijn leven zelf leuker/makkelijker kan maken. Want ik weet als geen ander, ieder huisje heeft zijn kruisje. Vandaar de keuze NLP zodat ik dit ook weer kan gebruiken in mijn trainingen en coaching gesprekken.

Dus nu de vraag nogmaals aan jou? Hoe ga jij het leven aan? Besef voordat je antwoord geeft dit: Hulp vragen is niet zwak, het is juist krachtig. Jij neemt de regie over je leven.